En l’actualitat, Les dones ocupen el 75% de llocs de direcció i comandaments intermedis a IM2 The Group, tot i que no ha estat un objectiu ni una decisió conscient al llarg dels més de 25 anys que portem treballant amb persones i organitzacions, segons comenta Consuelo Rodrigo, directora general del Grup. “La nostra prioritat sempre ha estat trobar el perfil adequat per al lloc de treball, ens fixem en la persona, no en el gènere”.

Però les dades que es publiquen al voltant de la situació de les dones en el mercat de treball indiquen que poques empreses tenen el 70% de dones en plantilla com passa a IM2 The Group. Els motius són variats perquè cada sector és diferent, però en la majoria dels casos tenen el seu origen varies dècades enrere.

La incorporació de la dona a la vida laboral va tenir lloc a Espanya en la dècada dels 70. Encara que va ser a meitat dels 90, quan les dones van començar a formar-se més que els homes, segons l’informe “Gender Gaps in the Spanish Labor Market” de Fedea. El nombre no ha parat de créixer i el 2015 el 36% d’homes en el mercat de treball espanyol havien acabat estudis universitaris mentre que les dones ho feien en el 43% dels casos.

S’ha avançat molt per la igualtat, encara que no prou segons demostren les estadístiques sobre el paper de les dones en les empreses:

  • El 17% de les grans empreses tenen dones conselleres, el 10% directives en les empreses llistades en borsa i només el 3% són CEO.
  • Cobren de mitjana un 20% menys.
  • Tenen una taxa d’atur, temporalitat i parcialitat superior.

Avui, 8 de Març, el dia internacional de la Dona es presenta a Espanya i a Catalunya amb molta més força que en anteriors ocasions. Passi el que passi, el que ja s’ha aconseguit és interpel·lar a la societat, donar a entendre que moltes dones no estan disposades a seguir igual, i que aquestes no són precisament poques.